Kako očuvati svježinu namirnica

Kako održati voće i povrće svježim

Kako očuvati svježinu namirnica?

Načini skladištenja namirnica koje se brzo kvare i ne mogu zadržati svježinu mogu biti različite. Svoju hranu možemo skladištiti u raznim uvjetima i održavati njenu svježinu.

Načini čuvanja hrane svježom, se razlikuju ovisno o okruženju u kojem se čuva, načinu skladištenja i sastojcima hrane, pravilno čuvanje hrane pozitivno utječu na naše živote, kako finansijski tako i zdravstveni.

Uslovi čuvanja namirnica?

Općenito, vrste skladištenja hrane su različite, ne moraju se sve namirnice čuvati u hladnom okruženju.

Namirnice poput tjestenine i sušenih mahunarki čuvaju se u zatvorenim pakovanjima. Treba ih čuvati na suhom, čistom mestu zaštićenom od direktne sunčeve svetlosti.

Kako spriječiti kvarenje hrane?

Sirovo meso, riba itd. Takvi proizvodi moraju se čuvati u zatvorenim posudama prije prerade. Kuhane proizvode treba čuvati na zasebnim policama u frižideru.

Zašto je važno konzumirati svježu hranu?

Za zdrav život i zdravo tijelo moramo obratiti pažnju na to da su namirnice svježe i prirodne. Svježina namirnica je karakteristika na koju treba obratiti pažnju u našoj ishrani. Moramo obratiti pažnju na rok trajanja, inače će štetiti našem zdravlju.

Kako održati voće svježim?

  • Sviježe kupljeno voće treba čuvati u frižideru na oko 2-3 stepena.
  • Voća ne treba stavljati previše u zadnji dio frižidera.
  • Treba koristiti fioke za voće i povrće .

Šta treba da uradimo da hrana ostane sveža?

  • Većinu voća i povrća potrebno je čuvati u frižideru. Ali neke je bolje ostaviti na sobnoj temperaturi. Paradajz, krompir, beli luk, luk su povrće koje ne treba stavljati u frižider. Ovo povrće i  voće  treba čuvati u posudama koje propuštaju zrak, na mjestu izvan direktne sunčeve svjetlosti.
Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)