Šta je GSM? Šta znači skraćenica GSM

Šta je GSM? Šta znači skraćenica GSM

GSM, koji je dobio ime po podružnici Groupe Spéciale Mobile Europskog odbora za telekomunikacijske standarde, kasnije je postao poznat pod novim imenom jer je sustav dosegao globalnu veličinu.

Kao najčešći standard mobilnih telefona, koristi ga više od dvije milijarde ljudi u 212 zemalja. Jedna od njegovih najkorisnijih značajki je da korisnici mogu upućivati ​​pozive (roaming) iz različitih zemalja s istom linijom.

Svi GSM standardi koriste mobilnu mrežu i imaju mogućnost prebacivanja stanica čak i tijekom roaminga. Dakle, u teoriji, ako ne izađete izvan dometa, moguće je putovati svijetom s mobitelom bez prekidanja telefonskog poziva.

GSM, koja je vrsta bežične komunikacijske mreže koja se naziva mobilna mreža, komunikacijski je protokol koji može raditi s uređajima koji su puno brži, pokrivaju šire područje i troše manje energije u usporedbi s radio signalima.

Mobilna Telefonija

U procesu razvoja tehnologije mobilnih telefona, GSM, koji izražava naziv tvrtke pod nazivom “Groupe Speciale Mobile” koja djeluje u sklopu Europskog odbora za telekomunikacijske standarde, počeo se nazivati ​​novim imenom širenjem mobilnih telefona diljem svijeta u sljedećem periodu.

GSM sustav, koji predviđa korištenje više odašiljača umjesto jednog odašiljača za komunikaciju na širokom području, tako može ponuditi puno funkcionalnija rješenja.

Telekomunikacije

U slučaju komunikacije s mobilnim telefonima korištenjem jednog odašiljača i prijemnika na širokom području, prednost će imati oni blizu antene, dok je mobilnu komunikaciju moguće uspostaviti na mnogo učinkovitiji način korištenjem više antena koje pokrivaju manje područje u cijelom prostoru. područje.

Činjenica da međunarodnu komunikaciju, koja se na engleskom zove “Roaming” čini vrlo jednostavnom, učinila je GSM protokol najpoželjnijim mobilnim mrežnim sustavom diljem svijeta.

Nakon prvih komunikacijskih protokola, koji se mogu smatrati precima mobilnih telefona, za komunikaciju i koji se danas nazivaju “0G”, sustavi koji omogućuju prijenos bržih i širih informacijskih paketa kao što su 1G, 2G, 2.5G i 3G imaju razvijeno.

Može se spomenuti da se GSM sustav koristi od kada se 2G usluga u komunikacijskim protokolima razvijala istovremeno s mobilnim telefonima.

Svi GSM protokoli koji se koriste diljem svijeta rade po principu “stanične mreže” i osiguravaju nastavak komunikacije čak i tijekom roaminga prebacivanjem između stanica.

Osoba koja razgovara na mobitel koristeći GSM tehnologiju može nastaviti razgovarati na svom telefonu bez prekida, čak i ako putuje oko svijeta, osim ako ne izađe izvan područja pokrivenosti.

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.