Šta je propolis kako se koristi

Sta je propolis i kako se koristi

Šta je propolis kako se koristi

Propolis je smolasta tvar koja sadrži sok koju pčele radilice skupljaju iz pupova, lišća, kore i raznih dijelova biljaka. Pčele miješaju ovu tvar s peludom i aktivnim enzimima koji se izlučuju iz žlijezda koje se nalaze između njihove glave i prsnog koša. Propolis, vrsta smole koju pčele proizvode za higijenu i sigurnost svojih košnica, sastoji se od kombinacije grčke riječi “pr”o što znači ulaz i obrana i riječi “polis” što znači grad.
Kakav je sadržaj propolisa?

Propolis se dobiva iz pupova, grana i lišća drveća kao što su brijest, hrast, bor, kesten, topola, eukaliptus, jasen i breza. Sadrži 180 spojeva identificiranih u propolisu, 50% smolastih spojeva i balzama, 30% pčelinjeg voska, 10% aromatičnih ulja i 5% pčelinjeg peludi. Preostalih 5% sadrži aminokiseline, vitamine B skupine i antibiotike.
Koje su prednosti propolisa?

Propolis ima mnoga svojstva kao što su antioksidans, antitumorski, antifungalni, antibakterijski, lokalni anestetik, antivirusni, hepatoprotektivni, protuupalni. Iz tog razloga se koristi kao dodatak hrani i pićima za prevenciju bolesti kao što su rak, bolesti srca i dijabetes tipa 2.
Propolis je izvor vitamina B1, B2, C i E kao i minerala kao što su željezo, magnezij, kalcij, bakar i cink. Redovitom upotrebom jača imunološki sustav, sprječava nastanak bakterija i mikroba u tijelu te štiti od bolesti.
Propolis smanjuje učestalost bolesti i korištenje antibiotika.
Propolis pomaže u prevenciji infekcija srednjeg uha i dišnih puteva kod djece.
Propolis se koristi za prevenciju zubnog karijesa.
Propolis pomaže u liječenju čireva u ustima i usnama.
Zbog visokog sadržaja flavonoida, propolis štiti od kandide i gljivičnih vrsta koje uzrokuju kožne bolesti.
Propolis ubrzava zacjeljivanje rana regenerirajući stanice.
Propolis ima vrlo važne učinke na zdravlje kože.
Ima pomoćnu ulogu u liječenju opeklina.

Kako koristiti propolis?

Prije uporabe propolisa, trebate dobiti potvrdu od svog liječnika. Trebali biste odabrati proizvode poznatih marki. Ako ćete ga koristiti za svoje dijete, kupite bezalkoholne. Većina proizvoda koji su navedeni kao topljivi u vodi mogu sadržavati alkohol i njegove derivate. Stoga pri kupnji propolisa valja pročitati sadržaj na pakiranju.

Propolis se konzumira kao mješavina sa sirovim medom ili kao kapi. Kapi propolisa treba uzimati po 10 kapi dnevno za djecu i 20 kapi dnevno za odrasle. Dovoljno je konzumirati 1 čajnu žličicu sirove mješavine meda propolisa dnevno.

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.