Zašto je doručak važan?

Zašto je doručak važan?

Vaše tijelo koje je gladno cijelu noć zaslužuje dobar doručak. Pitate zašto? Jer; Od večere do jutra prolazi otprilike 12 sati. Za to vrijeme tijelo koristi sve hranjive tvari. Najvažniji obrok i ključ energije koju trošimo je doručak. Dijetetičar Salih Gürel dao je važne informacije o ovoj temi.

Zašto je doručak važan?

Doručak treba pojesti najkasnije dva sata nakon ustajanja. Tako možete i dobiti potrebnu energiju i provesti veći dio dana puno punije.

Kada su se usporedili oni koji doručkuju i oni koji nisu doručkovali, uočeno je da su oni koji nisu doručkovali i uzimali dnevne kalorije mršavili istom brzinom. Međutim, doručak je mnogo više od gubitka težine.

Budući da doručak određuje kvalitetu kognitivne izvedbe koju ćemo izlagati tijekom dana. Drugim riječima, doručak je način da se osjećate dobro, prilagodite se danu i lako se nosite s mentalnim zadacima. Ako ujutro ne doručkujete, doći će do smanjenja energije koju koristi mozak.

U tom slučaju se javljaju problemi kao što su umor, glavobolja, nedostatak pažnje i percepcije. Smanjuje se školski uspjeh djece. Adekvatan i izbalansiran jelovnik doručka vrlo je važan u voljnom započinjanju dana i održavanju istog na odgovarajući način.

Što jesti u adekvatnom i uravnoteženom doručku

Konzumiranje hrane bogate proteinima (kao što su mlijeko, jaja, sir)

Konzumiranje voća i povrća osigurava dugotrajno zasićenje. Na stolu za doručak treba biti prisutno povrće poput rajčice, peršina, svježe paprike, voća poput naranče i jabuke ili svježe cijeđenog soka od naranče.

Povrće i voće osiguravaju uravnotežen doručak u smislu vitamina C, a istovremeno povećavaju apsorpciju minerala željeza i snižavaju razinu kolesterola u krvi.

Popiti čašu mlijeka za doručak, pojesti jaje, konzumirati povrće ili voće poput naranče, krastavca ili rajčice najvažniji je korak za dinamičan i zdrav početak dana.

· U doručku djece uvijek treba biti čaša mlijeka, posebno u dobi rasta i razvoja. Djeca koja ne vole piti mlijeko trebala bi konzumirati dovoljno sira ili jogurta.

· Glavne namirnice koje treba davati djeci za doručak su sir, masline, jaja, džem, med, melasa, kruh, žitarice za doručak, povrće i voće.

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)